Gebruikersovereenkomst Opdrachtgevers
Laatst bijgewerkt: 28 maart 2023 | Versie 2
Introductie
Wat goed dat je als opdrachtgever ons platform wil gebruiken! Op het gebruik van het platform is deze gebruikersovereenkomst van toepassing. Door gebruik te maken van het platform stem je in met deze gebruikersovereenkomst en de toepasselijkheid daarvan.
Over Reddende Engel Horeca en het platform
Reddende Engel Horeca ("Reddende Engel Horeca", "wij", "ons") is gevestigd te Eemnes. Wij zijn ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 88899829. Reddende Engel Horeca met als eigenaren Jesper van den Engel & Ruben Eggenkamp heeft een digitaal platform ontwikkeld dat opdrachtgevers en Flexengels door middel van efficiënte tools en systemen bij elkaar brengt en in staat stelt onderling een overeenkomst aan te gaan.
De werking van het platform
Reddende Engel Horeca is gefocust op de horecasector waar momenteel een groot personeelstekort heerst. Als opdrachtgevers in de horeca behoefte hebben aan "extra handjes" van professionele freelancers ("Flexengels") kunnen zij gebruik maken van het platform Reddende Engel Horeca. Als opdrachtgever kan je een uitnodiging voor een opdracht ("Job") delen op het platform waar Flexengels vervolgens op kunnen reageren. Door middel van het profiel van de Flexengel krijg je een duidelijk beeld van de ervaring, betrouwbaarheid en expertises van de Flexengel. Als de opdrachtgever en de Flexengel een overeenkomst voor de Job hebben gesloten is er sprake van een "opdracht".
Zodra je keuze hebt gemaakt uit een of meerdere Flexengels kunnen jullie onderling de afspraken en voorwaarden afstemmen en een overeenkomst sluiten. Je kunt daarbij gebruik maken van de modelovereenkomst die gebaseerd is op een door belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst in het kader van de "Wet DBA". Maar je mag ook je eigen overeenkomst gebruiken. Wij zijn zelf geen partij bij de overeenkomsten tussen opdrachtgevers en Flexengels.
Daarnaast biedt het platform ook een optie waarin je berichten kan uitwisselen met de Flexengels om nog het een en ander te bespreken.
De facturatie door de Flexengel aan de opdrachtgever verloopt via ons: de Flexengel levert zijn betalingsvordering namelijk aan ons, die wij dan weer bij de opdrachtgever innen. De ervaring leert namelijk dat zowel Flexengels als opdrachtgevers dit een fijne manier van werken vinden. Hier lees je verder naar onder meer over.
Het Digitale platform biedt de mogelijkheid voor zowel Opdrachtnemer als Opdrachtgever om een review/rating over de ander te plaatsen.
Onze rol
Reddende Engel Horeca zorgt ervoor dat connectie tussen opdrachtgever en Flexengel makkelijker wordt gevonden door middel van het platform. Wij stellen het platform ter beschikking aan opdrachtgevers (en Flexengels) en we proberen het platform steeds beter te maken. De opdracht komt altijd tot stand tussen alleen de opdrachtgever en de Flexengel, wij als Reddende Engel Horeca faciliteren alleen het platform, de modelovereenkomst en de facturatie. Wij geven geen instructies of leiding aan de Flexengels en we bepalen ook niet de tarieven, werktijden, etc. Reddende Engel Horeca bepaalt ook niet op hoe, waar, wanneer en door wie de werkzaamheden worden uitgevoerd. Dat moet allemaal tussen opdrachtgever en Flexengel onderling afgesproken worden.
De Flexengels
Flexengels die via ons platform actief zijn, zijn allemaal zelfstandig ondernemers, dus geen werknemers. Dit houdt in dat elke Flexengel naar zijn eigen inzicht de Job voor jou uitvoert. Dit wil niet zeggen dat de Flexengel volledig zijn eigen gang kan gaan, maar dat die Flexengel zelf kan inschatten wat er precies van hem/haar verwacht wordt. Jij kunt natuurlijk wel redelijke en gebruikelijke aanwijzingen geven. In het kort houdt dit in dat de samenwerking tussen jou en de Flexengel te vergelijken valt met het inschakelen van elke andere professionele dienstverlener.
Wat wij doen
Reddende Engel Horeca stelt het platform ter beschikking en kan eventueel updates uitvoeren, nieuwe functies toevoegen, etc. en Reddende Engel Horeca begeleidt de Flexengels in dit proces en helpt waar vragen zijn.
Gebruik van het platform, aanmelding en account
Om gebruik te kunnen maken van het platform dien je als opdrachtgever een account aan te maken. Bij het aanmelden worden ten minste de volgende gegevens gevraagd:
- Bedrijfsnaam en adresgegevens.
- Kamer van Koophandel nummer.
- Contactgegevens.
- Facturatiegegevens en factuurvereisten.
- Rekeningnummer.
- BTW nummer.
- Een gevolmachtigde vertegenwoordiger.
Door een account op het platform aan te maken geef je als opdrachtgever toestemming aan Reddende Engel Horeca om bovenstaande gegevens te gebruiken in het kader van het platform en om jouw bedrijfsnaam, logo, etc. te gebruiken voor promotionele doeleinden (bijv. op social media). De opdrachtgever kan diens account van het platform beëindigen. Dit is mogelijk door de verwijderprocedure op het platform te volgen. Het verwijderen van een account betekent dat de opdrachtgever geen nieuwe Jobs kan plaatsen. Er verandert verder niks voor de nog openstaande Jobs van de opdrachtgever; deze blijven actief tenzij de opdrachtgever die stuk voor stuk annuleert/verwijdert buiten de desbetreffende annuleringstermijn aangegeven door de opdrachtgever zelf.
Je erkent dat het platform wordt beschermd door auteursrechten en databankrechten. Het gebruik van het platform en jouw account zijn alleen voor eigen gebruik van de opdrachtgever en mogen niet met derden worden gedeeld. We verlenen jou bij registratie een beperkt, niet-exclusief, niet-overdraagbaar, nietsublicentieerbaar, herroepbaar recht op toegang tot en gebruik van het platform. Verder mag je de inhoudsbeveiligingen niet omzeilen, verwijderen, wijzigen, deactiveren, degraderen of dwarsbomen, of het platform decompileren, reverse-engineeren, etc. Het is evenmin toegestaan om het platform te (laten) benaderen of gebruiken door geautomatiseerde systemen (zoals o.a. bots, spiders, scrapers).
Alle Jobs die je op het platform plaatst zullen volledig, accuraat, waarheidsgetrouw en correct omschreven zijn en alle relevante informatie voor de Flexengel bevatten. Je mag als opdrachtgever geen Jobs plaatsen ten behoeve van derden (bijv. andere horeca ondernemers). Je bent verantwoordelijk voor alle activiteiten via jouw account, voor de juistheid van de informatie die je ons verstrekt met betrekking tot jouw account en voor het bijwerken ervan waar nodig. Het is niet toegestaan om meerdere accounts aan te maken. We kunnen jouw account beëindigen of tijdelijk opschorten indien je naar ons redelijke oordeel het platform niet conform deze gebruikersovereenkomst gebruikt of indien je onrechtmatig jegens ons, andere gebruikers van het platform of in strijd met de wet handelt.
Je bent ook verantwoordelijk voor alle content die je op het platform plaatst, zoals Jobs die je post, of informatie, documenten, teksten, foto's, films of andere gegevens die je op het platform plaatst ("content"). De content die je plaatst zal altijd betrekking hebben op en relevant zijn voor een Job en niet in strijd zijn met de wet, goede zeden en niet obsceen, discriminerend, beledigend, racistisch, seksueel getint, off-topic, irrelevant, illegaal, misleidend, onrechtmatig, zal geen inbreuk maken op enige rechten, zoals rechten van intellectuele eigendom, van derden, en zal niet oproepen of aanzetten tot geweld, bedreiging, etc. Je zult geen persoonsgegevens plaatsen. Je vrijwaart ons voor alle claims van derden in dit verband.
Je verleent ons hierbij het niet-exclusieve, eeuwigdurende, wereldwijde, kosteloze en onbeperkte recht om jouw content openbaar te maken, te verveelvoudigen en te exploiteren in het kader van het platform en promotie daarvoor. We kunnen dit recht aan derden verlenen en/of overdragen.
De Job
Opdrachtgevers kunnen op het platform Jobs plaatsen. Voor deze Jobs kunnen vervolgens Flexengels aanmelden en onderling samen met de opdrachtgever afstemmen of ze een opdrachtovereenkomst aangaan. Het wordt een opdracht genoemd zodra beide partijen (opdrachtgever en Flexengel) overeenstemming hebben bereikt over de voorwaarden van de Job. Zolang er geen opdracht tot stand is gekomen, mag je als opdrachtgever een Job intrekken of aanpassen. Jobs blijven "openstaan" (d.w.z. dat er nog steeds andere Flexengels op kunnen reageren) op het platform tot het moment dat er een opdrachtovereenkomst tot stand is gekomen of zodra de Job is ingetrokken door de opdrachtgever.
Iedere Job die opdrachtgever deelt moet voldoen aan de eisen opgesteld door Reddende Engel Horeca. De Job mag niet discriminerend, misleidend, beledigend of onrechtmatig zijn. Reddende Engel Horeca heeft altijd het recht Jobs te verwijderen of aan te passen. Dit gebeurt vanzelfsprekend slechts wanneer hier naar ons redelijke oordeel aanleiding toe is en vaak zal dit ook in overleg met de opdrachtgever gebeuren (zonder dat wij tot overleg verplicht zijn). We garanderen niet dat er voor elke Job een Flexengel beschikbaar is of dat er een bepaald aantal reacties volgt van Flexengels.
Samenwerking met de Flexengels
De Flexengels zijn als enige verantwoordelijk voor wat er op zijn/haar profiel staat en wij controleren niet of de profielen van Flexengels juist, volledig en waarheidsgetrouw zijn. We vragen van alle Flexengels die actief zijn op het platform de bevestiging dat zij zelfstandig ondernemer zijn en dat zij beschikken over (minstens) een btw id-nummer, maar we controleren dit niet. We garanderen niet dat de profielen van Flexengels juist, volledig en waarheidsgetrouw zijn, dat zij (blijven) kwalificeren als zelfstandig ondernemer, dat zij alle (loon-, omzet- en overige) belastingen, sociale premies, etc. correct en tijdig aangeven en betalen, of dat zij de Opdracht correct uitvoeren. Reddende Engel Horeca is dan ook niet aansprakelijk jegens opdrachtgevers voor schade die voortvloeit uit onjuiste, onvolledige of niet waarheidsgetrouwe profielen, uit het ontstaan van een (fictief) dienstverband tussen opdrachtgever en een Flexengel, voor eventuele (na)heffingen of boetes in verband met (loon-, omzet- en overige) belastingen, sociale premies, of voor onjuiste uitvoering van een Opdracht door een Flexengel.
Het uitgangspunt is dat de Flexengel de opdracht zelf uitvoert. Maar als de Flexengel de opdracht zelf niet uit kan uitvoeren mag hij/zij zich laten vervangen. De Flexengel heeft de mogelijkheid dit te doen via het Digitale platform, maar mag ook iemand buiten het Digitale platform zoeken. De Flexengel is verplicht van te voren te melden wie de werkzaamheden namens hem/haar gaat uitvoeren. In elk geval waarin Flexengel zich laat vervangen is het de Opdrachtgever niet toegestaan de vervanger te weigeren.
Opdracht
Zodra een opdrachtgever via het platform in contact komt met een Flexengel en zij onderling besluiten een Opdracht uit te gaan voeren, stelt Reddende Engel Horeca een modelovereenkomst voor de Opdracht ter beschikking. Opdrachtgever en Flexengel kunnen er ook voor kiezen een eigen overeenkomst te gebruiken. Indien de opdrachtgever en Flexengel onderling afspraken maken die strijdig zijn met deze gebruikersovereenkomst hebben die afspraken geen werking jegens Reddende Engel Horeca.
Ondanks dat deze opdrachtovereenkomst is gebaseerd op een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst waarbij er geen sprake is van een (fictief) dienstverband garandeert Reddende Engel Horeca niet dat er geen (fictief) dienstverband tot stand kan komen. Een (fictief) dienstverband kan onder meer tot stand komen als de kenmerkende bepalingen uit de modelovereenkomst niet worden overgenomen of als er in de praktijk niet conform die bepalingen gewerkt wordt.
Nadat de Flexengel de Opdracht heeft uitgevoerd zal de Flexengel voor de geleverde diensten via het platform een factuur sturen. Om de facturatiestroom overzichtelijk te maken verplicht Reddende Engel Horeca de Flexengels gebruik te maken van de facturatie door Reddende Engel Horeca. De Opdrachtnemer laat zijn/haar vorderingen innen door Reddende Engel Horeca, en Reddende Engel Horeca betaalt de Flexengel. Reddende Engel Horeca vrijwaart de opdrachtgever hierbij van aanspraken van Flexengels voor zover het de betaling van de factuur betreft.
De Flexengels moeten in de gelegenheid worden gesteld om voor tenminste drie opdrachtgevers per jaar werkzaam te zijn. Daarom is het op het platform niet mogelijk voor een Flexengel om meer dan 650 uur voor dezelfde opdrachtgever werkzaam te zijn.
Validatie uren
Het aantal door de Flexengel voor een opdrachtgever gewerkte uren wordt geregistreerd door middel van de "Check out" functionaliteit van het platform. De Flexengel is verantwoordelijk voor het tijdig, en volledig juist doorgeven van de door hem/haar gewerkte uren en de validatie hiervan. Vervolgens heeft de opdrachtgever een periode van zeven dagen na invoering van de uren door de Flexengel om deze te valideren (of (uitsluitend via het platform) een "tegenvoorstel" te doen indien het aantal door de Flexengel geregistreerde uren volgens de opdrachtgever niet juist is).
De door de Flexengel opgegeven gewerkte uren staan vast, (i) zodra de opdrachtgever deze gevalideerd heeft, of (ii) zodra de validatietermijn van zeven dagen is verstreken zonder dat de opdrachtgever de uren heeft gevalideerd en de opdrachtgever evenmin een tegenvoorstel heeft gedaan. Voor ieder tegenvoorstel van de opdrachtgever geldt vervolgens voor de Flexengel ook een reactie periode van zeven dagen voordat het tegenvoorstel automatisch goedgekeurd wordt en daarmee vast staat. Zodra uren vast komen te staan kunnen deze niet meer betwist worden en is de opdrachtgever verplicht die uit te betalen.
Indien de Opdrachtgever en Opdrachtnemer geen overeenstemming bereiken over de validatie van de door Opdrachtnemer opgegeven uren, kan Reddende Engel Horeca het verschil voor de helft bij Opdrachtgever, en voor de andere helft bij Opdrachtnemer in rekening brengen.
Reddende Engel Horeca fee & facturatie
De vergoeding die de opdrachtgever verschuldigd is aan Reddende Engel Horeca voor gebruik van het platform bedraagt € 5,00 (excl.btw) per elk door de Flexengel gewerkt uur. De Flexengels verkopen en leveren hun betalingsvordering onder de Opdrachtovereenkomst exclusief aan ons en wij kunnen die naar eigen inzicht eventueel ook aan een derde overdragen (zoals een factoringmaatschappij). Dat betekent dat je als opdrachtgever alleen aan ons, of een door ons aangewezen derde, bevrijdend kunt betalen. Indien wij op onze beurt de betalingsvordering aan een derde overdragen, laten we je dat weten. Betaal dus niet direct aan de Flexengels zelf!
De vergoeding wordt op wekelijkse basis in rekening gebracht en wordt meegenomen op de factuur die Reddende Engel Horeca aan de opdrachtgever verstuurt. De betalingstermijn bedraagt 30 dagen vanaf factuurdatum. Zodra de opdrachtgever niet binnen deze betalingstermijn betaald heeft zijn per direct de wettelijke handelsrente buitengerechtelijke incassokosten (met een minimum van € 100) verschuldigd. Voorts is Reddende Engel Horeca bij wanbetaling gerechtigd om de opdrachtgever toegang tot het platform tijdelijk of permanent te ontzeggen (account te blokkeren of op te heffen) en openstaande bedragen te verrekenen met eventuele aan de opdrachtgever verschuldigde bedragen.
Facturen dienen in een keer volledig betaald te worden. Alle door ons ontvangen betalingen zien altijd eerst op vergoeding van eventuele rente en incassokosten, daarna pas op betaling van de hoofdsom. Verrekening en opschorting zijn uitgesloten. Indien wij de betalingsvordering aan een derde hebben overgedragen, is deze paragraaf van overeenkomstige toepassing op de betalingsverplichting van jou als opdrachtgever jegens die derde. We kunnen de hierin vermelde bedragen op elk moment aanpassen. Aangepaste bedragen zijn alleen van toepassing op Jobs die na de aanpassing geplaatst worden.
In geval van een faillissement van opdrachtgever of een geschil ten aanzien van de verschuldigheid of omvang van één of meer vergoedingen, zullen alle, respectievelijk de desbetreffende, rechten op betaling van de vergoeding(en) niet worden overgedragen aan Reddende Engel Horeca, dan wel, voor zover een dergelijk recht reeds door Reddende Engel Horeca is verkregen, door Reddende Engel Horeca terug worden overgedragen aan de Flexengel en dient de Flexengel zelf zorg te dragen voor inning van die vergoeding bij opdrachtgever. De Flexengel zal opdrachtgever hiervan tijdig op de hoogte stellen of zal ervoor zorgen dat Reddende Engel Horeca opdrachtgever hiervan tijdig op de hoogte stelt.
No-show verrekening
De opdrachtgever en Flexengel kunnen onderling afspraken maken over (i) een "annuleringsregeling" (een periode voor aanvang van de opdracht waarbinnen een van hen de opdracht kan annuleren, al dan niet tegen (hele of gedeeltelijke) betaling van de afgesproken vergoeding en over (ii) een "no-show vergoeding" (een vergoeding voor het geval de Flexengel niet verschijnt om de opdracht uit te voeren). Zodra de Flexengel niet komt opdagen voor de shift kan de no-show ingezet worden door de opdrachtgever. Opdrachtgever kan dan via het platform aangeven dat de desbetreffende Flexengel geen juiste annulering conform de afspraken heeft ingediend en om die reden een no-show vergoeding moet betalen.
Dit houdt in dat de Flexengel eerst een boete van € 100 euro aan de opdrachtgever moet betalen voordat de Flexengel zich weer voor Jobs kan aanmelden op het platform. Als een kosteloze extra service op ons platform biedt Reddende Engel Horeca een stimulans voor no-show vergoedingen. In dit kader zal Reddende Engel Horeca een factuur sturen naar de Flexengel aan wie de no-show is toegewezen. Nadat de Flexengel deze factuur heeft voldaan, zal Reddende Engel Horeca de vergoeding overmaken aan de betreffende opdrachtgever waar de no-show heeft plaatsgevonden.
Maar de Flexengel blijft verantwoordelijk voor betaling van de no-show vergoeding. Deze service van Reddende Engel Horeca betreft daarom een inspanningsverplichting en geen verplichting tot het behalen van het resultaat. Het kan dus zijn dat de Opdrachtnemer er voor kiest de vergoeding niet te betalen. Reddende Engel Horeca is niet verplicht incassomaatregelen te nemen.
Garanties & aansprakelijkheid
Niets in deze gebruikersovereenkomst beperkt de aansprakelijkheid van Reddende Engel Horeca voor schade als gevolg van diens opzet of roekeloosheid. Het platform is door ons ontwikkeld om opdrachtgevers en opdrachtnemers bij elkaar te brengen, maar de inhoud en alle informatie die daarin is opgenomen, vormt geen advies of aanbevelingen (zoals onder meer tot het inhuren van bepaalde Flexengels, het voorkomen van (fictieve) dienstverbanden). Eerdere "prestaties" van Flexengels zijn geen indicatie voor, en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten.
We spannen ons ertoe in om ervoor te zorgen dat het platform correct functioneert en beschikbaar is, maar stellen het op een "as is" en "as available" basis beschikbaar en we garanderen niet dat het foutloos is, ononderbroken beschikbaar, dat het aan specifieke vereisten zal voldoen. We zijn niet verplicht om updates uit te voeren of functionaliteiten toe te voegen. We kunnen het platform tijdelijk "offline halen" voor uitvoeren van onderhoud, updates en overige aanpassingen en zullen dat zoveel mogelijk vooraf aankondigen. Verder hebben we het recht om het platform voor onbepaalde tijd offline te halen.
Noch Reddende Engel Horeca, noch daar aan gelieerde ondernemingen zijn op enigerlei wijze aansprakelijk of verantwoordelijk (hetzij direct, indirect, gevolgschade) voor kosten, claims, schade, aansprakelijkheden en andere kosten, inclusief eventuele gevolgschade, die een opdrachtgever lijdt als gevolg van gebruik van het platform of van het verstrekken van een Opdracht aan een Flexengel.
In dienst nemen van Flexengels
1. Inhuren buiten het Platform:
a. Het is de opdrachtgever niet toegestaan om direct of indirect, bijvoorbeeld via derden, een arbeidsovereenkomst met de Flexengel aan te gaan of de Flexengel buiten het Reddende Engel Horeca-platform om in te huren, werkzaamheden te laten verrichten, of opdrachten te verstrekken.
b. Bij overtreding hiervan verbeurt de opdrachtgever aan Reddende Engel Horeca een direct opeisbare boete van € 5.000 per overtreding, vermeerderd met € 1.000 voor elke dag dat de overtreding voortduurt, met een maximum van € 50.000. Dit laat onverlet het recht van Reddende Engel Horeca om additionele schadevergoeding te vorderen.
2. Overname in Overleg:
a. In gevallen waarin de opdrachtgever en Reddende Engel Horeca onderling overeenstemming bereiken, kan de Flexengel in dienst treden bij de opdrachtgever.
b. Voor deze overgang wordt een eenmalige vergoeding van € 2.275 exclusief btw in rekening gebracht aan de opdrachtgever.
c. Na betaling van dit bedrag keurt Reddende Engel Horeca goed dat de Flexengel direct factureert aan de opdrachtgever, al dan niet in dienst van de opdrachtgever.
3. Geen Betaling, Geen Overgang:
a. Indien de vergoeding van € 2.275 niet wordt overgemaakt en de Flexengel toch in dienst treedt bij de opdrachtgever of besluit direct te factureren, blijven de boetebepalingen van kracht.
Overige afspraken
We kunnen deze gebruikersovereenkomst op elk moment aanpassen. De aangepaste gebruikersovereenkomst geldt alleen voor nieuwe Jobs. De meest recente versie van de gebruikersovereenkomst is gepubliceerd op het platform.
Op het gebruik van het platform en alle rechtsverhoudingen tussen Reddende Engel Horeca en opdrachtgevers is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. We zullen eventuele geschillen die verband houden met, of voortvloeien uit het gebruik van het platform, deze gebruikersovereenkomst of een andere rechtsverhouding tussen Reddende Engel Horeca en de opdrachtgever eerst onderling proberen op te lossen onder een biertje. Geschillen die niet onder een biertje kunnen worden opgelost, worden exclusief voorgelegd aan de rechtbank te Amsterdam tenzij dwingend recht anders voorschrijft.